2013 m. birželio 14 d., penktadienis

Kokią patalynę pasirinkti?

Patalynės rūšių yra labai daug – ir brangesnių, ir pigesnių. Jei pagrindinis kriterijus ją renkantis bus mada arba stengimasis patalynę bet kokia kaina pritaikyti prie interjero, sveikatai tikrai nepasitarnausime. Kiekvienas audinys turi savo privalumus ir trūkumus, todėl patariama  nusipirkti paklodę arba pagalvės užvalkalą ir išbandyti, ar tinka, ar nealergizuoja. Niekas nesiginčija, kad gera yra medvilnės patalynė, tačiau ją pirkdami vargu ar kada pagalvojame, jog kuo audinys tankesnis, t.y, kuo daugiau gramų medvilnės bus viename kvadratiniame metre, tuo jis bus tvirtesnis. Tokie audiniai pralaidūs orui, maloniai kvepia.

Satinas, batistas, damastas, flanelė, perkelis, drobelė – tai vis medvilniniai audiniai, turintys skirtingų savybių. Ypač maloni yra patalynė iš damasto – tankaus, plonų medvilnės verpalų audinio. Ji idealiai sugeria drėgmę, žvilga, yra tvirta. Audinys ne pigus, bet itin praktiškas

Medvilnės patalynė gali nepatikti tik dėl to, kad ji glamžosi, todėl nerekomenduojama pirkti patalynės iš pigaus medvilnės audinio, nes ji išbluks ir atrodys prastai.

Jei pasirinksime brangesnę satino patalynę, pagamintą iš tankaus, švelnaus ilgapluoštės šukuotinės medvilnės audinio, ją bus galima naudoti ir nelygintą, be to, ji minkšta, švelni, žvilga lyg atlasas, neblunka. Prastesnė yra patalynė iš satininio pynimo poliesterio, nes ji pradeda pašytis. Šis pluoštas veliasi, jei jame yra nors kiek sintetikos. Nesivelia tik šimtaprocentinio medvilnės pluošto audiniai. Jei audinyje yra  medvilnės ir sintetikos, jis aplimpa susivėlusias rutuliukais labai greitai, Be to, toks audinys prastai sugeria drėgmę. Dažnas pirkėjas mažai ką žino apie tokius dalykus, tad renkasi sintetinio ar maišyto su sintetika pluošto patalynę vien todėl, kad ji yra pigesnė, raštuota, lengvai skalbiasi.

Žiemą naudojama ir jau ne itin populiari, greit susidėvinti flanelės patalynė. Ji bus tvirtesnė ilgiau ir taip greit nesusidėvės, jei pasirinksime kirptų plaukelių flanelinius užvalkalus.


Bene mažiausiai priekaištų pirkėjai reiškia natūralaus šilko patalynei, nes ji ne tik švelni, bet ir pralaidi orui bei drėgmei, paprastai nesukelia jokios alergijos. Vasarą po ja vėsu, o žiemą šilta miegoti. Puikiausia šios patalynės savybė – sugebėjimas išlaikyti drėgmės balansą. Jei naudosime šilkinį užvalkalą, jis maloniai liesis ir prie plaukų, ir prie veido. Šilkinio atlaso patalynė yra linkusi slysti nuo lovos, todėl reikia žiūrėti, kad užvalkalai nebūtų didesni už apklotus ir pagalves.

Labai higieniška ir praktiška yra lininė patalynė, nes jos nemėgta dulkių erkutės. Tačiau ją sunku lyginti, ji linkusi greitai susitraukti. Nesitraukia tik specialiomis priemonėmis apdorota lino patalynė, ką gamintojai ir daro. Lino audiniai turi daug pranašumo prieš kitus: jie yra reti ir šiurkštūs, tolygiai išsklaidantys drėgmę, palaikantys vienodą kūno temperatūrą. Jie pasižymi antibakteriniu poveikiu. Yra lietuviška  patalynė iš skalbto lino, kurią mielai renkasi pirkėjai.

Skalbiant lino patalynę, reikia vengti karšto vandens ir dėti kuo mažiau skalbimo miltelių. Linas nemėgsta cheminių priemonių. Jei lino audinys yra tamsus, jį reikia skalbti taip pat nekarštame vandenyje, kad neišbluktų. Baltos drobės lino patalynę reikia džiovinti prieš saulę, kad audinys ilgiau išliktų baltas. Džiovinant džiovyklėje temperatūra neturi būti aukšta, nes perdžiūvusią patalynę sunku bus išlyginti.  Lino drobei lyginti geriausiai tinka garinis lygintuvas.

1 komentaras:

  1. Mano favoritė yra natūralaus pluošto patalynė. Juk lovoje praleidžiame gana nemažai laiko, oda kontaktuoja tiesiogiai su medžiaga. Išskirtiniais atvejais, pavyzdžiui, neperšlampamos paklodės, skirtos vaikams arba ligoniams dažnai būna šiek tiek sintetinės sudėties. Bet vien dėl to, kad nepraleistų vandens.

    AtsakytiPanaikinti