2012 m. gruodžio 8 d., šeštadienis

Vienos iš populiariausių - satininės patalynės


Mūsų krašte ypač populiarios medvilninės, šilkinės, flanelinės patalynės. Tačiau satino patalynė -  taip pat puikus pasirinkimas, kadangi šis audinys turi daug gerų savybių.

Kalbant apie satiną, verta paminėti, jog satinas – populiariu tapo jau prieš daugelį metų ir buvo naudojamas labai plačiai (iš jos buvo gaminamos patalynės, staltiesės, servetėlės). Vis dėl to, dėl daugelio gerų savybių, kuriomis pasižymi šis audinys, satino gaminiai ilgą laiką buvo įperkami tik pasiturintiems žmonėms. Pasidomėjus šio audinio istorija, matyti, kad satino audinys buvo gaminamas iš šilko ir yra kilęs iš Kinijos. Tuometiniais laikais satinas iš Kinijos į kitas šalis buvo eksportuojamas iš Zaitun  uosto, nuo kurio ir kilo audinio pavadinimas. Kai 12 a. šis audinys buvo pradėtas eksportuoti į Italiją, juo susižavėjo didžioji dalis tenykščių gyventojų.  Kadangi satinas – ypač prabangus audinys, jis puikiai tiko karalių rūbams siūti. Vis dėlto, šie laikai ne užsitęsė ilgai  ir po industrinės revoliucijos, pasikeitus satino apdirbimo procesui, šį audinį be vargo galėjo sau leisti įsigyti net ir vargingiau gyvenantys žmonės. 



Šiais laikais, satino gamybos ir apdirbimo technologijos smarkiai skiriasi, nuo tų, kurios buvo taikomos senovėje. Vis dėlto, šiuo metu, satinas dažniausiai yra gaminamas ne iš šilko, bet iš medvilninės. Vis dėlto, tai nepakeičia svarbiausių satino savybių – satinas yra labai tvirtas, aptikimas, švelnus, malonus. Satino patalynė puikiai tiks tiems, kurie vertina audinio minkštumą bei švelnumą. Tad satininės medžiagos patalynės komplektas gali tapti puikiai dovana, padėsiančia sukurti namų jaukumą. Vis dėlto, tai dar ne visi satino privalumai – satino audinys puikiai prisitaiko prie žmogaus kūno temperatūros, tad puikiai tiks tiek karštą vasarą, tiek speiguotą žiemą. Maža to, satinas yra labai praktiškas – jį lengva lyginti, gerai išsiskalbia ir greitai džiūsta, yra ilgaamžis – puikiai atlaiko net 300 skalbimų.

Keletas patarimų kaip prižiūrėti satino patalynę: labiausiai satino patalynei tinka šie du priežiūros būdai – sausasis  valymas bei skalbimas švelniu (delikačiu) režimu, apsaugant audinį nuo smarkaus sukimo ar gręžimo. Esant būtinybei, satiną galima skalbti ir rankomis, tačiau derėtų atminti, jog satino negalima tampyti į šonus, kadangi tai gali pakenkti patalynės išvaizdai. Satino lyginimas taip pat reikalauja tam tikrų žinių – jei lyginate satino patalynę, rinkitės žemiausią temperatūrą, kadangi aukšta temperatūra gali pakenkit audinio išvaizdai arba jį netgi sugadinti. Lygindami nespauskite lygintuvo, o tik švelniais judesiais braukite per audinį. Jei ant satino audinio atsirado dėmių, neišsigąskite – jos yra nesunkiai panaikinamos naudojant satinui skirtus dėmių išėmėjus, tačiau negalima naudoti baliklių. Beje, valydami ant audinio esančią dėmę, netrinkite smarkiai – tai sugadins satiną, dėmę valykite švelniai, sukamaisiais judesiais.




Kalbant apie tai, kaip dažniausiai atrodo iš satino pasiūtos patalynės, gali teigti, kad satino patalynių komplektai būna įvairaus pločio juostų, puošti pasikartojančiais raštais.

Tad jei norite patikimos patalynės, kuri jus vėsintų vasarą bei šildytų žiemą ir apgaubtų nepakartojamu švelnumu – nedvejodami rinkitės iš satino pasiūtą patalynę.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą